Yazlıkta kendime okuyacak bir kitap arıyordum. Kuzenlerimin bıraktığı kitapların arasından ilgimi çeken birkaç tane kitap oldu. İçlerinden Antonio Tabucchi’nin “Önemi Olmayan Küçük Yanlış Anlamalar” adlı kitabını okumaya karar verdim. Öncelikle adı beni kendine çekti. Arka sayfasını okuduğumda Avrupa Edebiyatı’nın usta kalemlerinden biriyle karşı karşıya olduğumu öğrendim. Üstelik bir öykü kitabıydı ve tatil süresince ara vererek parça parça rahatlıkla okuyabilirdim. Okurken bazı cümleler dikkatimi çekti, not aldım. Not almak isteyip de alamadıklarım oldu. Onları kitapta bırakmanın en doğrusu olduğunu düşündüm. Günün birinde yeniden bu kitapla karşılaşırsam beni karşılasınlar diye…
Önemi Olmayan Küçük Yanlış Anlamalar
Antonio Tabucchi
Can Yayınları
Alıntılar:
“Sonuçta, yapacak bir şey bulurdu elbet. İnsan kendine bir uğraş bulursa, o kadar da yalnız kalmaz. Ama öylesine zaman alıcı bir uğraş olmalı ki, tatmin edici olmasının yanı sıra, biraz da para getirmeli.”
“Elbette yapabilirsiniz, dedi, istemek yeter.”
“Bütün bir yaşam boyu gördüğümüz ve içimizde en ufak bir duygu uyandırmayan insanlara yaptığımız gibi gülümsedi ona. O da gülümseyip yoluna devam etti.”
“Zayıf bir umut, belki de bir yanılsamaydı ve bunu bir uçak yolculuğunun kısa sürecinde yakmak istemiyordum: keyfimce oyalanmayı ve tadına varmayı yeğliyordum, büyük önem taşıyan ve gerçekleşme olasılığının az olduğunu bildiğimiz umutlarla da böyle yapmayı severiz.”
Kitapta bahsi geçen ve adını, yazarını not aldığım kitaplar:
Jack London, “Vahşetin Çağrısı”
Antonio Tabucchi, “Hint Gece Müziği”
Thomas Mann, “Tonio Kröger”, “Venedik’te Ölüm”